Expertens guide: Allt du behöver veta om laga stenskott på bilrutan

Alla bilägare vet hur lätt det är att få stenskott. Vissa stora. Andra mindre. Men när kan stenskottet lagas och när måste hela rutan bytas ut? Och var vänder du dig då? Glasexperten Alexander på Landrins Bil reder ut frågetecknen.

Byta glasruta eller laga stenskott - Landrins Bil – 6

Stenskott kan drabba dig när som helst på året men är vanligast tidig vår när de sandade vintervägarna inte hunnit sopas rena och mycket småsten ligger kvar. 

– Mitt tips är att alltid ha stenskottplåster liggande i bilen så att du kan täcka för stenskottet direkt, säger Alexander. Kontakta sen en auktoriserad verkstad så snart som möjligt, det är klart billigare att åtgärda ett stenskott än att vänta och riskera att skadan förvärras så pass att rutan måste bytas ut. Särskilt när temperaturen går ner under nollstrecket är risken för sprickor stor.

De flesta stenskott som är mindre än 30 millimeter går att laga och det tar inte mycket mer än en halvtimme. Ibland är det däremot så illa att vindrutan måste bytas ut. Enligt lag gäller det om rutan är sprucken, har fler än tre stenskott, om stenskottet är för stort eller sitter mindre än fem centimeter från fönsterkanten

Stenskott Glas - Landrins Bil

”Vi brukar säga att det är glasklart vart man ska vända sig om man får ett stenskott, skrattar Alexander”

– I det läget ska du vara noga med att få rätt ruta till din bil, och se till att den installeras och kalibreras av en expert. I de flesta moderna bilar sitter flera viktiga säkerhetsfunktioner, kameror och sensorer i vindrutan och fel ruta eller fel isättning kan resultera i att de inte fungerar som de ska.

Auktoriserade verkstäder använder originaldelar, hos dem får du en ruta som är särskilt anpassad till din bil och till skillnad från vad många tror är de sällan dyrare att anlita.

– Jag vill snarare påstå att det är mer prisvärt eftersom originaldelarna och en korrekt isättning gör att garantin bibehålls, andrahandsvärdet hålls uppe och alla säkerhetsfunktioner fungerar som de ska, säger Alexander. 

Bilens hel- och halvförsäkring täcker stenskott och du står enbart för självrisken. Lämnar du in bilen hos en auktoriserad verkstad som Landrins Bil, betalar du bara självrisken på plats och de sköter sen kontakten med försäkringsbolaget.

5 snabba tips om stenskott:

Sätt på ett stenskottsplåster direkt så minskar risken att skadan blir värre. Har du inget nära till hands? Använd genomskinlig tejp.

Kontakta en auktoriserad verkstad så snart du kan. Ett stenskott kostar inte mycket att laga jämfört med om skadan förvärras och rutan behöver bytas.

Har bilen stenskott som du inte hunnit laga? Be verkstaden fixa dem i samband med bytet till sommardäck. Att laga ett stenskott tar 35-40 minuter, vid glasbyte lämnas bilen oftast in över dagen.

Vid glasbyte; anlita en auktoriserad verkstad. Priset är ofta detsamma men fördelen är att de använder originaldelar och har rätt expertis. Det minskar risken för problem med de säkerhetsfunktioner, kameror och sensorer som finns i vindrutan.

Bilens hel- och halvförsäkring täcker kostnaden, självrisken varierar däremot beroende på om stenskottet går att laga eller vindrutan måste bytas ut. Bilglasbyte påverkar inte bonus eller premie hos försäkringsbolaget.

Våra glasverkstäder

Även de minsta stenskott kan leda till en sprucken ruta. Undvik onödiga kostnader – låt oss hjälpa dig direkt.

Avesta

Bergslagsvägen 6

0226-363 79

Besök Landrins Bil Avesta
Eskilstuna Bilgård

Strängnäsvägen 15

016-13 33 60

Besök Landrins Bil Eskilstuna Bilgård
Hässleholm

Kaveldunsvägen 2

0451-762 100

Besök Landrins Bil Hässleholm
Lund

Företagsvägen 1

046-32 00 29

Besök Landrins Bil Lund
Västerås Hälla

Fältmätargatan 25

021-38 29 65

Besök Landrins Bil Västerås Hälla
Västerås Hässlö

Fallskärmsvägen 2

021-17 00 88

Besök Landrins Bil Västerås Hässlö
Älmhult

Södra Ringvägen 1

0476-170 70

Besök Landrins Bil Älmhult