Camping trendar bland unga

Glöm att det bara är pensionärer och par med matchande träningsoveraller som campar. Intresset för att köpa husbil och husvagn ökar, inte minst bland unga.

Stormkök, träningsoverall och badtofflor. Nidbilden av en campare kunde inte vara mer passé och i takt med att standarden i husvagnar och husbilar ökar växer också intresset för att campa. Enligt branschorganisationen Svensk Camping är det alltfler som väljer att övernatta på Sveriges campingplatser och en tydlig trend i branschen är att barnfamiljerna återigen har fått upp ögonen för den mobila semestern. Det här är en bild som bekräftas av Daniel Boethius, säljare på Landrins Bil i Sundsvall som har Kabe, Adria och Sun Living i sitt sortiment.

– Jag tror många har ändrat inställning och vill byta ut det tidskrävande livet med både hus, landställe och båt mot friheten som kommer med att campa. Med allt från golvvärme till AC får man i dag en riktigt bekväm semester med sin husvagn eller husbil, säger han.

Camping trendar bland unga - Landrins Bil – 7

”För barnfamiljen är det perfekt att semestra vid en badsjö om sommaren för att sen parkera intill skidbacken på vintern”, säger Daniel Boethius, säljare på Landrins Bil.

Camping trendar bland unga - Landrins Bil – 8

Flyttar med familjen till husvagnen

– Vi lämnar radhuset och flyttar ut till en camping strax utanför Sundsvall så att jag kan pendla till jobbet de veckor som jag inte har semester. Trots att vi är många på liten yta fungerar det jättebra, ett stort förtält och en altan ger gott om extra utrymme. Sen är det stora plusset med camparlivet att vi kommer närmare varandra som familj. Det faller sig liksom naturligt att spendera mer tid tillsammans.

Den klassiska husvagnen är uppskattad hos förstagångsköparen men branschen märker också av att ungas intresse för husbilar ökar. Som hängiven campare lever Daniel husvagnsliv från vår till höst tillsammans med sin fru och deras fyra barn som är i åldrarna 8 till 15 år.

Bland tillverkarnas utbud av husbilar och husvagnar finns flera olika modellserier, från de klassiska med all önskvärd baskomfort till de mer exklusiva serierna med teknik i framkant och med större möjlighet att sätta sin personliga prägel. Oavsett märke och modellserie går det att välja till allt från köksfläkt till vintertält.

Fyra av våra mest populära husvagnar!

Utforska vårt populäraste husvagnar här på sidan, eller kontakta oss gärna direkt så hjälper vi dig till din nästa semesterdröm.  

Adria
Kabe

Fyra tips till dig som vill köpa husvagn eller husbil

  • Fundera på hur husvagnen/husbilen ska användas. Vilka platser ska den besöka och när? Ska du campa på campingplatser med elanslutning eller föredrar du livet som fricampare? Allt detta påverkar valet av värmesystem, isolering och energilösning.

  • Ta ställning till vilken slags frihet just din familj vill åt. Vill ni ha flexibiliteten att enkelt kunna koppla från bilen och åka på dagsutflykter är husvagn ett bra alternativ. Med husbilen är det i stället smidigare att byta plats ofta.
  • Se över platsbehovet. Hur många är ni i familjen? En husbil rymmer i regel upp till sex personer, en husvagn cirka nio. Bland husbilar finns det modeller med alkov ovanpå förarhytten som ger barnen ett mysigt kryp in.

  • Utöka körkortsbehörigheten till minst B96 om du ska köpa husvagn, det breddar utbudet. Med B-körkort får du köra en husbil eller bil och husvagn med en maxvikt på 3500 kg. Har du tagit körkort innan 1996 får du köra husbilar som är tyngre så länge de är personbilsreggade, men inte dra tyngre vagnar.

Så vad ska man tänka på om man funderar på att köpa husvagn eller husbil?

  • Börja alltid med att fundera på hur din familj vill semestra, säger Daniel. Många av våra kunder väljer en husvagn eller husbil med året-runt-komfort så att man kan campa vid en badsjö på sommaren för att under vinterhalvåret parkera intill skidbacken.
  • Vill familjen ge sig ut i naturen på både sommar- och sportlov lämpar sig alla modeller i Kabes sortiment, de har året runt-standard medan Adria och Sun Living erbjuder det som ett möjligt tillval. Även de modeller som inte är anpassade för året runt-bruk kan användas från tidig vår till långt in på hösten.
  • Om du vill fricampa eller campa under de årstider då många campingar håller stängt bör du se över elförsörjningen. Att investera i en solcell är ett bra alternativ för att få fler valmöjligheter. För min familj är husvagnen ett år som en sommarstuga för att nästa år vara vårt hotell på solsemestern.